Smutek agawy
Jak tequila stała się trunkiem narodowym
25 czerwca 2019
Numer „Forum na lato”
Stać się sławnym w kraju jest łatwiej, gdy odniesie się sukces za granicą. Tequilę popijali przez wieki meksykańscy chłopi. To, co świat dziś zna jako tequilę, wymyślili i rozpropagowali cudzoziemcy.
W suchej czerwonej ziemi na zboczu wygasłego wulkanu o dziwnie znajomej nazwie Tequila, w równych rzędach rosną tysiące niebieskawych agaw. Na plantacji pracuje ekipa Roberto Jimeneza. W dżinsach, butach i kapeluszach o szerokim rondzie jimadores (jak nazywa się w Meksyku tych, którzy zbierają agawy) przypominają kowboi, którzy zsiedli z koni. Uprawa i zbiór agawy jest tu zajęciem tradycyjnym, często biznesem rodzinnym. Na polu pracują więc wszystkie pokolenia: i młodzi, którzy jeszcze nie mają zarostu, i mężczyźni w kwiecie wieku, i pochyleni starcy.
26.06.2019
Numer „Forum na lato”